A Travellerspoint blog

Kenya

Hej då Kenya

eller det blir inte alltid som man tänkt sig

overcast 12 °C

Allt blir inte riktigt som man tänkt sig... Ibland blir det bättre som vår vistelse i Masai Mara och ibland blir det lite struligt...

Efter vår fantastiska vistelse i Masai Mara förde vår guide oss vidare till Nakuru nationalpark. Så här i efterhand var det jättedumt att åka från Masai Mara till en park som närmast kan liknas vid en enkrona i jämförelse med Masai Maras Von Anka-valv. I Nakuru fick vi dock se både den vita noshörningen och den svarta (om än på långt håll), så nu har vi samlat våra "big five".

B574864D2219AC6817ECCD9C940E533D.jpg
Vit noshörning.

I Nakuru träffade vi även Lucy, en trevlig tjej med ett fantastiskt och tragiskt levnadsöde som jobbade på hotellet. Hennes man gick bort i en bilolycka för 10 år sedan och sedan dess har hon försörjt sig och sina två små pojkar själv. Vi pratade länge om vilka förhållanden hon och hennes familj lever i och hennes sorg över att aldrig kunna hitta kärleken igen.

B56D02962219AC68173107ADADEE915D.jpg
Martin och Lucy.

Vi spenderade två nätter i Nakuru, det var mer än tillräckligt och under vår sista gamedrive märkte vi hur bortskämda vi hade blivit i Masai Mara med det stora hjordarna, lejon runt varje knut (inte helt sant) och så gott som något nytt varje dag vi åkte ut. Boendet var fint och andra natten var vi helt själva, tydligen kommer det stora hjordarna (^^) med kineser nästa vecka.

B5B9A3DA2219AC68172A766CDA680A7C.jpg
Vårt tält i Nakuru, aningens lyxigare än JK Mara med dragen el.

Imorse tog vi vårt pick och pack och drog vidare till mount Kenya där programmet utlovade vår sista gamedrive. Innan vi åkte från Nairobi hade vi blivit informerade om att denna park krävde extra kostnad så vi såg till att betala den i förväg. Väl här kom vi visserligen in i parken men vår guide tittade förvånat ner i vårt program och informerade oss om att det inte finns någon game drive att göra här men att man kan betala 30 dollar för en guidad tur på två timmar... Den guidade turen skulle då ske i lätt duggregn och utan något egentligt nytt att visa beslöt vi oss för att krypa upp på vår balkong och titta ner på vattenhålet nedanför där djuren går förbi för att släcka sin törst.

På vägen hit ringde resebolaget upp vår guide och meddelade att vårt flyg till Zanzibar imorgon har blivit tidigarelagt 5h... Vi behöver därför resa härifrån senast 4.30 imorgon bitti och hinner inte med besöket till Chris hem som vi så såg fram emot.

Så att... Nu sitter vi på vår balkong, med handen knuten i fickan (för det är det enda vi kan göra i denna totalt maktlösa situation), och stirrar på djur som passerar för att dricka lite vatten. Till på köpet dundrade just en hel skock med kineser in i rummen bredvid och de verkar vara totalt oförmögna att läsa skyltarna som meddelar att man ska vara "quiet" så djuren faktiskt vågar visa sina små söta nyllen.

Sammanfattningsvis har vår vistelse i Kenya varit helt fantastisk, vi har lärt oss massor och vi är helt överväldigade över allt vi har fått se och uppleva. Avslutningen vart nu lite avklippt och snopen men nu ser vi fram emot några fantastiska dagar på Zanzibar.

Hej svejs!
Jenny och Martin (nu på andra sidan ekvatorn)

B58011C72219AC6817E391D993FFAAEB.jpgB57D3CC42219AC68173F9A9DD00D89FF.jpgB57AAFD92219AC6817290B5F5E6F4323.jpgB576E2C72219AC6817EDBAC12701FC5A.jpg

Posted by JennyoMartin 11:50 Archived in Kenya Comments (2)

Ett besök hos Masaierna

eller Martin lär sig hoppa högst

sunny 30 °C

4 juli 2014

Idag gjorde vi ett besök i en sk "icke-turistig" Masai-by. Icke turistig visade sig mena en by där folk faktiskt bor och där man lever efter gamla traditioner. Det var häftigt men ganska upplagt för turister som det blev.

Byn hade 37 invånare, 4 män, 10 kvinnor och resten barn eller pojkar på väg att bli män. Alla kvinnor verkade vara gifta men det är olagligt med månggifte... Spännande!

Vi fick gå in i bostäderna, se krigarna och kvinnorna dansa sina respektive danser och gå runt och titta på marknaden. Till Masaiernas förtret köpte vi inget...

Masaikulturen är lite speciell. Fram till för två år sedan omskar man pojkar såväl som flickor vid 13 års ålder. När vi frågade varför förklarade Masaien som guidade oss att då blir det stor fest och den omskurna får många kor... Ja just det! På det frågade vi inte mer... Eller jo... Vi frågade om det gjorde ont... Då skruvade han på sig och sa att det gjorde det... Men man får ju kor! För två år sedan förbjöds omskärning av flickor, något som Masaierna nu jobbar aktivt på att få tillstånd till igen. Det är ju orättvist att bara pojkarna får den äran.

Staten har även förbjudit jakt av vilda djur i Masai Mara, det har gjort tillvaron lite knepig för krigarna och numera finns det nästan inga krigare i det här området. Förr i tiden kunde en pojke på 16 år gå ut och döda ett lejon för att bli man och få lov att gifta sig. Numera får pojkarna vänta tills de är 24 år innan de räknas som giftasmogna. Pojkens familj hittar då en lämplig flicka och köper hennes för runt 10 kor av hennes familj. Det förekommer dock absolut fall där man gifter sig för kärlek, hemgiften är dock alltid där. Det är därför ganska logiskt att Masaierna gärna vill ha många döttrar, ju fler döttrar desto fler kor...

Vår guide Chris förklarade för oss att om man blir ertappad med att jaga i Masai Mara, finns det två alternativ... Antingen blir man skjuten på fläcken av vakterna eller så ser de till att frysa ens tillgångar de närmaste 30 åren...

Masaierna ser all boskap som deras. Kor, får, kycklingar tillhör helt enkelt dem oavsett var de befinner sig i världen. Det gör nu tillvaron lite knepig och staten har fått gå in och säga till på skarpen att man får faktiskt inte ta andras kor oavsett vilken rätt man tycker att man har.

Allt det här är ju skrivet utifrån vårt svenska synsätt och klingar säkert aningens negativt. Det som slår mig som mycket fascinerande dock är deras respekt för sina äldre (varför skulle jag lämna min by när mina föräldrar har sparat 50 kor för min räkning?), deras respekt för deras hövding ( har jag varit med och valt honom måste jag ju lyda honom också) och mitt i allt det finns deras vilja att vidareutbilda sig (Masaierna går i grundskola och gymnasium, vissa tar till och med master-examen). I mitt huvud kan jag inte få logiken att gå ihop men det kanske räcker att se att de är lyckliga??

Det är spännande med olika kulturer!

Tjing för denna gång!

Jenny och Martin

7B6A0E292219AC6817BE3E2AA6CCDB09.jpg7B68BDA62219AC6817F58B32B2B6A871.jpg7B6757C72219AC68172056F88143D3EF.jpg7B6637692219AC6817AD8476917120EE.jpg7B651C852219AC6817B75413424B3AA3.jpg

Posted by JennyoMartin 08:46 Archived in Kenya Comments (3)

JK Mara camp och safari i Masai Mara

eller nu är vi verkligen ute i buschen!

sunny 25 °C

4 juli 2014

Vi anlände alltså till Nairobi onsdagen den 2 juli, guiden Chris hämtade oss på flygplatsen och förde oss med safaribil till utkanten av nationalparken Masai Mara. Bilturen tog 5h och trots att vi var helt slut efter en missad natts sömn på flyget kunde vi inte tacka nej till Chris förslag att vi skulle ta en liten "game drive" innan solen gick ner.

Det var som att kliva direkt in i Lejonkungen... Det är enormt mycket djur här nu eftersom regnperioden precis har avslutats, marken är grön och de stora hjordarna korsade Masai Mara floden strax innan vi kom. "Ni har tur!" säger alla vi möter, säsongen är sen i år...

Det är kallare än vad vi förväntade oss, men nu är det ju vinter här. När vi går upp på morgonen är det fortfarande mörkt och runt 5 grader varmt, på dagarna är det stekhett (25-30 grader). På nätterna sveper vi in oss i vårt stora duntäcke och när morgonen kommer tar det emot lite att lämna vår varma säng.

Under första dagen på safarin avverkade vi 3 sorters antiloper, gnuer i överflöd, vårtsvin, vattenbuffel, lejon (!) etc etc. En utav höjdpunkterna var när vi såg vårtsvin för första gången, jag (Jenny) reser mig upp i bilen och brister ut i ett rungande "pumba!!!" Vårtsvinen vänder på klacken och springer allt vad de har, Chris upplyste oss sedan om att de är väldigt känsliga för ljud.... Tur att de är så många här...

JK Mara Camp är ett tältläger strax utanför nationalparken. Lägret drivs på solenergi så lite el finns att tillgå, alla tält är utrustade med spoltoa och dusch genom en vattendunk som Masaierna fyller på vid behov. Om man är lite rapp med att duscha direkt efter påfyllning kan man till och med få varmvatten :) Även om livet här är lyxigt var det lite av en chock att komma hit första dagen, varje natt blir vi eskorterade av en Masai med spjut till tältet och på nätterna hör vi hyenornas skratt utanför. Trots sömnbrist tog det en liten stund innan vi somnade första natten. Efter ett par dagars safari somnar vi dock som stockar numera.

Våra dagar är koncentrerade till att skumpa runt i vår safaribil med vår guide och chaufför Chris och Masaien Nicholas som tar hand om maten och hjälper oss att se djuren ute i buschen. Igår hade vi en heldagssafari med picknicklunch. Vi såg alla djur i "the big five" förutom noshörningen. Vi hade till och med turen att få se en sk. "crossing" när en hjord zebror och gnuer korsade den stora Masai Mara floden. Krokodilerna hopades och vi trodde länge att vi skulle få se lite jakt men det verkade som krokodilerna redan var mätta för zebrorna passerade cm från deras käftar utan att något hände. Då, kan jag tala om, var pulsen rätt hög... Till på köpet kom en hungrig leopard-hona och tittade på spektaklet men inte heller hon lyckades få en tillräckligt bra chans på något byte. Båda dessa händelser (crossing och leopard-spoting) är mycket ovanligt här.

Idag gick vi upp klockan 6 och gav oss av med picknick-frukost 06.15 för att få se några av de stora katterna under deras mer aktiva tid på dygnet. Efter 10 min skriker Martin "stop... Cheeta!!!" Som av ett under har vi hittat en gepard som ligger och gottar sig i soluppgången efter en god frukost (magen står verkligen i 4 hörn :) ). Vilka djur... Så vackra och så graciösa, tyvärr fick vi inte se henne springa eftersom hon redan hade ätit. Vi satt länge och väntade på att hon skulle ställa sig upp och när hon väl gjorde det var det för att långsamt vagga bort till skuggan. Inga 100km/h där inte...

Här kommer listan över vad vi har sett hittills i Masai Mara, imorgon bitti går vi ut på en walking safari med våra vänner masaierna och sedan åker vi vidare till Nakuru för lite noshörningsspotting.

Thomson gasell
Impala gasell
Grand gasell
Impala antilop
Tapei (?) antilop
Zebra
Gnu
Buffel (the big five)
Giraff (Jennys favorit)
Elefant (the big five)
Flodhäst
Vårtsvin
Lejon (the big five)
Sötvattenskrokodil
Leopard (the big five)
Gepard
Hyena
Schakal
Afrikansk bergspyton
Spottande kobra
Geckoödla (i vårt tält, Martin lekte Rambo med sophinken)

Kvar att se minst :)
Tokutoku (?) gasell, minstingen bland gasellerna.
Vi letar efter en stor grupp lejonhannar som ska finnas i närheten och som har specialiserat sig på att jaga flodhäst (!)
Vit och svart noshörning som vi hoppas på att få se i Nakuru.
En större grupp hyenor (vi har sett en enstaka på håll hittills).

Tjingeling!
Martin och Jenny

4AFCA7692219AC6817FD1E953AF94C11.jpg
Martins gepard.
4AFBDBFE2219AC68176E56C8A84E1EFB.jpg
Crossing av den stora Masai Mara floden
4AFAF1E92219AC68172A75A0597732A0.jpg
Stolt lejonhane följen sin familj av honor och ungar. Denna typ har tydligen en missbildning som gör att de knappt har några öron...
4AF9625E2219AC6817A871365C0F0E8C.jpg
Jennys favorit giraffen.
4AF8811B2219AC681735AD078ACF1ECD.jpg
På morgonen är det kallt må ni tro. Tur att vi tog med oss ordentligt med kläder!
4AF78B672219AC6817701729A75EF524.jpg
Vårt fina tält på JK Mara Camp
4AF697522219AC6817DBF88D2F258CA6.jpg
Buffelspoting, dessa är lite oförutsägbara och kan bli våldsamma om man kommer nära...
4AF4EE6E2219AC6817CD186AF452A601.jpg
Well you know what this is... :)

Posted by JennyoMartin 10:13 Archived in Kenya Comments (0)

De första intrycken av Afrika

eller en vansinnestur genom Nairobis gator

sunny 30 °C

3 juli 2014

Afrika... Det är inte på något sätt det vi förväntade oss. Våra två dagar här har bjudit på uppgångar och nedgångar.

På flygplatsen i Nairobi tog det en halv evighet att komma igenom visumkontrollen. Väl ute hittade vi vår guide Chris (hans kristna namn) / Kieri (hans stamnamn, det betyder något i stil med stor och mäktig).

Resan genom Nairobi blev, oturligt nog, under rusningstrafik men det gav oss å andra sidan mer tid att titta på allt runtom oss. Nairobi är verkligen en stad av kontraster. De rika bor i så kallade "Gated communities" med murar och grindar och vi fick höra att för att ta sig in behöver man genomgå en säkerhetskontroll av graden vilken som helst flygplats i Europa. De fattigare delarna är belamrade med ruckel byggda av vad helst man har kunnat få tag i, typiskt bitar av plåt. Arbetslösheten är uppe i hissnande 42% i Kenya, de som inte har ett jobb kan inte förvänta sig någon hjälp av staten. Pengarna finns helt enkelt inte. Skatten uppgår till ungefär 24% för de som har en inkomst (det verkar vara lite flummigt hur systemet är uppbyggt). Den naturliga frågan är ju nu, vad gör de som inte har ett arbete? Fattigdom tenderar att göra folk kreativa och överallt ser man små stånd, shops, folk som säljer allt mellan himmel och jord. Allt detta är så klart svarthandel utan skatt.

Jag frågar mig, hur kan arbetslösheten vara så hög i ett land där gatorna inte har reparerats på decennier, där skräp ligger precis överallt och där det investeras miljoner i nya höghus och järnvägar? Efter våra två dagar här har jag inget bra svar...

Igår satt vi framför en lägereld tillsammans med en svensk som har bott och arbetat i Nairobi de senaste 20 åren. Ju mer han berättade ju mer komplicerade tedde sig problemen för oss. Det som har hänt här de senaste åren är tydligen att kineserna har kommit hit och konkurrerar nu ut de Kenyanska bolagen. De erbjuder sig att bygga en järnväg gratis mot att man förbinder sig att använda dem nästföljande tre byggen etc. Liknande situationer uppstår tydligen i alla branscher i Kenya. Notera att sedan några år tillbaka är det många företag som väljer att flytta sin produktion från Kina hit pga den billiga arbetskraften.

Kenyanerna har visat sig var trevliga och gästvänliga. Alla man möter säger hej och stannar för att prata en stund. Detta till den grad att varje gång jag har försökt sätta mig ner och skriva ett inlägg till bloggen har det dykt upp en trevlig Masai som vill prata lite grann. Lyxproblem det må ni tro!

Kenyanerna är i regel 3-språkliga och pratar i första hand sitt stamspråk, i andra hand swahili och i tredje hand engelska. Det finns 42 stammar här varav den absolut mest kända är masajerna (de verkar vara kända för att de har lyckats bevara sina traditioner så väl.)

Några ord vi har lärt oss på Swahili (vi filar fortfarande på Masaiernas språk maa):
Jambo - hej
Asante - tack
Asante sana - tack så mycket

Det känns som jag kan skriva en roman om Afrika bara efter några dagar men för att göra det lite mer lättsmält kommer nästa inlägg att handla om vår tid på JK mara camp och safarin i Masai Mara och jag gör ett separat inlägg som får handla om våra besök hos masaierna. Just nu sitter jag i det stora samlingstältet och här finns varken el eller internet men jag hoppas att jag kan posta dessa på nästa camp vi kommer till.

Tjing!

Jenny och Martin

3ED8B1142219AC6817A68B768384A9D1.jpg
Vår safaribil med uppfällbart tak
3ED9B22D2219AC6817375B6C8B9236B9.jpg
Typisk gata i de fattigare kvarteren i Nairobi, tagen i farten lite i smyg
3ED7CE052219AC68172BBED252B9B77B.jpg
Jenny fastspänd (typ) i safaribilen
3EDAA9762219AC68175E1A5B177AEB23.jpg
Typisk väg i Kenya

Posted by JennyoMartin 04:35 Archived in Kenya Comments (1)

(Entries 1 - 4 of 4) Page [1]