A Travellerspoint blog

Ett besök hos Masaierna

eller Martin lär sig hoppa högst

sunny 30 °C

4 juli 2014

Idag gjorde vi ett besök i en sk "icke-turistig" Masai-by. Icke turistig visade sig mena en by där folk faktiskt bor och där man lever efter gamla traditioner. Det var häftigt men ganska upplagt för turister som det blev.

Byn hade 37 invånare, 4 män, 10 kvinnor och resten barn eller pojkar på väg att bli män. Alla kvinnor verkade vara gifta men det är olagligt med månggifte... Spännande!

Vi fick gå in i bostäderna, se krigarna och kvinnorna dansa sina respektive danser och gå runt och titta på marknaden. Till Masaiernas förtret köpte vi inget...

Masaikulturen är lite speciell. Fram till för två år sedan omskar man pojkar såväl som flickor vid 13 års ålder. När vi frågade varför förklarade Masaien som guidade oss att då blir det stor fest och den omskurna får många kor... Ja just det! På det frågade vi inte mer... Eller jo... Vi frågade om det gjorde ont... Då skruvade han på sig och sa att det gjorde det... Men man får ju kor! För två år sedan förbjöds omskärning av flickor, något som Masaierna nu jobbar aktivt på att få tillstånd till igen. Det är ju orättvist att bara pojkarna får den äran.

Staten har även förbjudit jakt av vilda djur i Masai Mara, det har gjort tillvaron lite knepig för krigarna och numera finns det nästan inga krigare i det här området. Förr i tiden kunde en pojke på 16 år gå ut och döda ett lejon för att bli man och få lov att gifta sig. Numera får pojkarna vänta tills de är 24 år innan de räknas som giftasmogna. Pojkens familj hittar då en lämplig flicka och köper hennes för runt 10 kor av hennes familj. Det förekommer dock absolut fall där man gifter sig för kärlek, hemgiften är dock alltid där. Det är därför ganska logiskt att Masaierna gärna vill ha många döttrar, ju fler döttrar desto fler kor...

Vår guide Chris förklarade för oss att om man blir ertappad med att jaga i Masai Mara, finns det två alternativ... Antingen blir man skjuten på fläcken av vakterna eller så ser de till att frysa ens tillgångar de närmaste 30 åren...

Masaierna ser all boskap som deras. Kor, får, kycklingar tillhör helt enkelt dem oavsett var de befinner sig i världen. Det gör nu tillvaron lite knepig och staten har fått gå in och säga till på skarpen att man får faktiskt inte ta andras kor oavsett vilken rätt man tycker att man har.

Allt det här är ju skrivet utifrån vårt svenska synsätt och klingar säkert aningens negativt. Det som slår mig som mycket fascinerande dock är deras respekt för sina äldre (varför skulle jag lämna min by när mina föräldrar har sparat 50 kor för min räkning?), deras respekt för deras hövding ( har jag varit med och valt honom måste jag ju lyda honom också) och mitt i allt det finns deras vilja att vidareutbilda sig (Masaierna går i grundskola och gymnasium, vissa tar till och med master-examen). I mitt huvud kan jag inte få logiken att gå ihop men det kanske räcker att se att de är lyckliga??

Det är spännande med olika kulturer!

Tjing för denna gång!

Jenny och Martin

7B6A0E292219AC6817BE3E2AA6CCDB09.jpg7B68BDA62219AC6817F58B32B2B6A871.jpg7B6757C72219AC68172056F88143D3EF.jpg7B6637692219AC6817AD8476917120EE.jpg7B651C852219AC6817B75413424B3AA3.jpg

Posted by JennyoMartin 08:46 Archived in Kenya

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Jag förstår inte heller hur det går ihop med masterutbildning och masaikulturen, men men fungerar det så är det ju bra. Svårt att förstå allt i en så annorlunda kultur. Samhället verkar ju vara föränderligt i de här länderna och det är säkert inte lätt att behålla traditionerna och livet förändras nog även för masaierna på gott och ont. Låter spännande att uppleva masaikulturen även om det är anpassat en del för besökare.
Har du inget foto på Martin när han hoppar????

by Chatarina Florin

Va häftigt att få uppleva masai kultur! Skönt att läsa att ni verkar ha det bra, Emma och jag kollar få safari filmer på youtube, det är lite svårt för henne (&mig) att fatta att ni verkligen upplever detta!, på riktigt!

Ett litet citat från Alice idag: jag säger Godnatt Alice, jag älskar dig! Då svarar hon: Jag älskar också mig! :)

Kramar från Bankeryd!

by Malin

Åh vad häftigt!! Vilka upplevelser ni har att bearbeta
när ni kommer hem, både från Sillstad o Afrika!
Ni måste nog ta lite semester...,själva har vi nu
kommit hem från en härlig Parisresa, så nu kan
vi följa er blogg lite lättare !! Ha det fortsatt härligt
och passa på att stanna upp inland o invänta
själen! ! Tina o Erik

by Tina

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Login